| | |

Esityksemme hallitusohjelmaan

KUVIS ry lähestyi vielä kertaalleen hallitusohjelmaneuvottelijoita. Lähetimme Reformipöytä Osaava Suomi ja sen alajaostolle seuraavat teesit:

LISÄTUNTEJA PERUSOPETUKSEN KAIKILLE YHTEISEEN KUVATAITEEN OPETUKSEEN

KUVIS ry esittää, että hallitusohjelmaan kirjataan tavoite muuttaa oppivelvollisille annettavan perusopetuksen tuntijakoa siten, että valtakunnalliseen tuntijakoon tulee kaikille yhteiseen opetukseen 2 vuosiviikkotuntia lisää kohdennettuina yläluokkien taideaineille. 

Tämän muutoksen tavoitteena on kuvataiteen opettaminen kaikille yhteisenä vähintään 1 vuosiviikkotunnin verran 9. luokalle asti. Peruskoulussa kaikille yhteisen kuvataiteen opetus päättyy yleisesti 7. luokalle. Samalla yhä useampi oppilas saa perusopetuksen aikana ainoan kerran aineenopettajan opetusta kuvataiteessa. 

Kuvataiteen lisääminen tuo samalla peruskoululaisille luontevan paikan opetella tunnetaitoja – nehän ovat myös taidekasvatuksen ydintä! Samalla tärkeässä elämänvaiheessa olevien oppilaiden kaikki taidot tulisivat tunnistetuiksi ja kohdelluiksi tasavertaisina.

KAIKKIEN PERUSKOULUSSA OPETETTAVIEN OPPIAINEIDEN HUOMIOIMINEN HAETTAESSA TOISELLE ASTEELLE

KUVIS ry on toistuvasti esittänyt, että toisen asteen yhteishakukriteerejä uudistetaan niin, että taide- ja taitoaineiden arvosanat huomioidaan keskiarvossa, jolla jatko-opintoihin haetaan.

Tämä kannustaisi oppilaita hyödyntämään potentiaaliaan myös lukuaineiden ulkopuolelta ja lisäisi motivaatiota taide- ja taitoaineiden tavoitteelliseen opiskeluun. Ennen kaikkea käytäntö olisi merkittävä edistysaskel perusopetuksen kehittämisessä niin, että se tunnistaa kaikki  tiedontuottamisen tavat ja tieteenalat.

LUKIODIPLOMI

Lähivuosien keskeisenä lukion kehittämistoimenpide on, että hallitusohjelmaan kirjataan erityisesti taideaineiden lukiodiplomia koskevan kehittämissuunnitelman toteuttaminen Opetushallituksen syksyllä 2022 esittämällä tavalla.

Kehittämistyön on määrätietoisesti tähdättävä taideaineiden lukiodiplomin nostamiseen ylioppilastutkinnon yhtä kirjoitettavaa ainetta vastaavaksi näytöksi.  

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN YHTEISET TUTKINNONOSAT

Ammatillisen koulutuksen yhteisistä tutkinnonosia ei tule karsia. Toiselta asteelta suoraan ammatteihin valmistuvilla opiskelijoilla on oltava oikeus yleissivistyksensä syventämiseen peruskoulun jälkeen.

KUVIS ry pitää ehdottoman tärkeänä, että toisen asteen opetus myös ammatillisessa koulutuksessa tarjoaa tasa-arvoisesti riittävät välineet visuaalistuvan ja monimediaisen yhteiskunnan ja maailman ymmärtämiseen ja haltuunottoon, tutkintonimikkeestä riippumatta.

 VAPAA SIVISTYSTYÖ, TAITEEN PERUSOPETUS JA TAITEEN HARRASTAMINEN

Taide ja kulttuuri ovat tutkitusti ihmisen hyvinvointia lisääviä harrastuksia. Taiteen perusopetus tarjoaa tähän pitkäjänteistä ja tasokasta opetusta, ja sen saavutettavuutta alueellisesti ja sosioekonomisesti tuleekin edistää. 

Viime vuosina kehitetty Harrastamisen Suomen malli pyrkii tuomaan myös taideharrastuksen koululaisten ulottuviin koulupäivän yhteyteen; taiteenlajeista erityisesti kuvataide on lapsille tehtyjen kyselyiden toivelistojen kärjessä. Tulevan hallituksen on pidettävä huolta siitä, että mallia kehitetään laatu edellä: harrastustoimintaa ohjaavat ammattitaitoiset taidekasvattajat.

Vapaan sivistystyön oppilaitokset mahdollistavat alueellisesti ja sosioekonomisesti saavutettavaa harrastustoimintaa, mikä on erityisen tärkeää monille haavoittuvassa asemassa oleville ihmisryhmille. Taiteen ja kulttuurin harrastamisen hyödyt ehkäisevät hoitotaakan kertymistä mielenterveyspalveluihin. Harrastustoiminnan lisäksi vapaan sivistystyön oppilaitokset ovat suomalaisen koulutusjärjestelmän kriittinen tukipilari perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja taiteen perusopetuksen tarjonnan täydentäjinä, elinikäisen oppimisen keitaina. Kuvataideopettajat KUVIS ry vaatii, että hallitusohjelmassa turvataan vapaan sivistystyön rahoitus ja toimintaedellytykset vähintään nykyisellä tasolla.

PERUSTELUMME

Maailman parasta peruskoulua kehitetään parhaiten jo olemassa olevien oppiaineiden sekä korkeakoulutetun, ammattitaitoisen ja työtään arvostavan opettajakunnan avulla.

Yleissivistävän opetuksen muutosten tulee mahdollistaa oppilaille ja opiskelijoille tasa-arvoisina kaikki tieteenalat ja oppimisen tavat. Vahvistamalla perusopetuksen taidekasvatusta ja tukemalla lukiodiplomin kehittymistä mahdollistetaan kannustava opinpolku myös niille oppilaille ja opiskelijoille, joiden vahvuudet painottuvat muille kuin koulujärjestelmän – ja yhteiskunnan – perinteisesti arvostamille tietämisen ja oppimisen tavoille. Taidekasvatus on yksi keskeinen keino vähentää myös koulupudokkuutta. Visuaalisessa ja mediavälitteisessä maailmassa tarvitaan monilukutaitoa kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymiseen, eettisesti vastuulliseen osallistumiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Yleissivistävältä tasolta lähtevä taiteen ja kulttuurin arvostus vahvistaa myös tulevaisuuden kulttuuri- ja luovia aloja. Ne ovat tulevaisuuden Suomessa myös merkittävä työllisyyden ja kasvun lähde.

Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa

Samankaltaisia kirjoituksia