|

Kuvataideopettajien Kevätpäivä 9.4.2022

Vaihteleva kevätsää rytmitti kuvataideopettajien kevätpäivää Alppilan lukiolla Helsingissä. Kevätpäivän puheiden ja pajojen teemoja nivoi yhteen pohdinta opettajan hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Viime vuodet, kuukaudet ja viikotkin ovat tuoneet uudenlaisia haasteita opetukseen, joten oli syytä kysyä mitä sinulle kuuluu, kaiken keskellä?

Mikko Hartikaisen ja Jenni Lehmosen luentojen diat löydät klikkaamalla alla olevia kuvia.

Valinnaisessa työpajassa oli mahdollisuus osallistua Kirsi Saloheimon ohjaamaan yhteisen hiilipiirrosanimaation tekoon. Tässä lopputulos:

OHJELMA 9.4. NÄYTTI TÄLTÄ

Päivän avaus / Matteus Pentti, puheenjohtaja, Kuvataideopettajat KUVIS ry

Mitä kuuluu kuvis? Ajankohtaista Opetushallituksesta / Mikko Hartikainen, opetusneuvos, Opetushallitus

Traumainformoitu työote – psykoedukatiivinen lähestymistapa lasten ja  nuorten vireystilan säätelyyn kasvatuksellisessa kontekstissa / Jenni Lehmonen, kuvataideopettaja, luokanopettaja ja ryhmätaideterapeutti

Valinnainen työpaja:

PAJA 1:  Voimavarojen kehä / kouluttajana Jenni Lehmonen

Elämän syklien tutkiminen voimavarojen kehällä lisää ymmärrystä siitä mitä itsessä tulisi vahvistaa ja toisaalta mistä voisi luopua. Työskentely työpajassa tukee voimavarojen löytymistä ja mahdollistaa esimerkiksi opettajan työhön liittyvien haasteiden tarkastelun luovan prosessin kautta. Työpajassa annetaan tilaa osallistujien omalle taiteelliselle työskentelylle sekä kollegiaaliselle vertaisjakamiselle. Työskentelyyn virittäydytään taideterapeuttisin menetelmin. Mukaan mahtuu 16 osallistujaa.

PAJA 2: Hiilipiirrosanimaatio yhteistyössä toisten osallistujien kanssa / kouluttajana Kirsi Saloheimo 

Piirustus muokkautuu viivaa ja jälkiä aktiivisesti tuottaen, osallistujien omien fiilisten ja kanssapiirtäjien piirustuksiin reagoiden. Yhden seinän kokoinen pohja. Piirustusjälkeä taltioidaan vaihe vaiheelta kuvaamalla padillä  StopMotion- ohjelmalla. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa.

PAJA 3: Leikkivät kädet – hiekka- ja savityöskentelyn prosessityöpaja / kouluttajana Minna Strömberg

Leikkivät kädet – tutkiva mieli – ihmettelevä katse. Kokeilevaa ja tunnustelevaa toimimista ihmehiekan ja saven kanssa. Keskiössä on oman olemisen rauhoittuminen taidetyöskentelyn lempein keinoin. Pajassa prosessi on keskeistä – taikahiekka ei pidä muotoaan kauaakaan ja saven kanssa hahmot käyvät läpi metamorfooseja. Savi palaa saveksi, ei ole paineita tuotosten perinteisestä onnistumisesta. Silti ja juuri siksi onnistumisen kokemuksia luvassa. Mukaan mahtuu noin 20 osallistujaa.

Yhteenvetoa päivästä ja päätöskahvit,

Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa

Samankaltaisia kirjoituksia